Workshop – Terug naar de Basis / Back to basic

3 dagen ga je samen met mij op ontdekkingsreis op het gebied van zelfbewust en zelfvoorzienend leven. Op basis van de Permacultuur principes leren we groente te kweken, voedsel in te maken en nog veel meer zaken die nodig zijn voor een zelfvoorzienend leven. Dagelijks zullen we theorie en praktijk afwisselen zodat lichaam en geest zoveel mogelijk in balans blijven. We gaan ontdekken dat de meeste essentiële dingen die we nodig hebben met eenvoudige middelen te maken zijn. Ook besteden we aandacht aan de innerlijke mens door oefeningen, meditatie en te delen wat er in ons omgaat. En minstens zo belangrijk is dat we het leven niet serieuzer moeten nemen dan het al is, daarom voldoende ruimte voor spel, dans en muziek. Aan het einde kijken we hoe jijzelf de overgang kunt maken naar een (meer) zelfbewust en zelfvoorzienend leven.

Wie ben ik

4 jaar geleden ben ik in een Yurt in Luddeweer komen wonen. Met als motto een zelfbewust en zelfvoorzienend leven. Die tijd was en is nog steeds een ontdekkingsreis, toch ben ik er nu klaar voor om de kennis die ik heb opgedaan over te dragen aan anderen. Wil dat zeggen dat ik alles al weet? Geen zins. Ik leer elke dag nog bij en er zijn nog een hoop wensen en doelen te verwezenlijken. Gelukkig hoef je niet alles al te weten om te beginnen. Belangrijkste factoren zijn inspiratie en drive en durven fouten te maken. Hiermee probeer ik jullie te inspireren te beginnen en stapje voor stapje verder te komen. Ik heb nu de behoefte om mijn opgedane ervaring te delen met anderen.

Programma
Zelfvoorzienend leven

 • We leren over de Permacultuur principes, hoe je eigen groenten te kweken en wilde planten te benutten. Je neemt ook zelf gezaaide en gestekte plantjes en kruiden mee naar huis om je tuin een boost te geven.
 • We leren verschillende manieren van voedsel verwerken en bewaren.
 • We gaan verdeeld in groepjes hout hakken, voedsel inmaken, een rocket stoof maken, een compost toilet maken, zeisen, graan malen, olie persen etc.

Zelfbewust leven

 • ’s Ochtends doen we een meditatie
 • We gaan oefeningen doen om vrijer en losser in het leven te staan
 • We doen samen voorbereidingen voor het eten, zoals groente snijden. We eten biologische groenten en kruiden die lokaal of in eigen tuin geteeld worden.
 • In een cirkelgesprek delen we wat er in ons omgaat. We leren ons kwetsbaar op te stellen in een veilige setting.
 • S’avonds is er ruimte voor spel, dans en muziek. Zaterdag avond is er een djembe/muziek avond geleid door Ron van den Bosch en zijn er tientallen bijzondere instrumenten aanwezig om te bespelen.

Tot slot

We brainstormen hoe je de transitie kunt maken van je huidige leven naar een (meer) zelfbewust en zelfvoorzienend leven. Tijdens en na afloop ontvang je van mij nog een hele berg nuttige documentatie per mail. Ook kun je me altijd nog vragen stellen die nog niet waren beantwoord.

Overnachting

Je slaapt in je eigen tentje. Je neemt dus zelf tent, matje en slaapzak mee. Er zijn extra dekens  en kruiken zodat je het niet koud hoeft te hebben s’nachts. Vind je dit te spartaans dan is er een pipowagen te huur met 3 slaapplaatsen. Ook is er een Bed & Breakfast in de buurt waar je kunt overnachten tegen meerprijs. We beginnen vrijdagochtend vroeg om 9:00. Je kunt er voor kiezen om daarom de donderdag avond al te komen.

Voor wie

Ben je geïnteresseerd om zelfbewuster en zelfvoorzienender door het leven te gaan. Wil je graag weten hoe je dat doet? Wil je graag meer contact met wie je werkelijk bent en zo ook een beter contact met wie de ander werkelijk is? We zijn tenslotte allemaal één. Spreekt dit je aan en ben je tussen de 18 en 110 dan is deze workshop waarschijnlijk iets voor jou.

Data

De workshop begint op een vrijdag om 09:00 en eindigt op een zondag om 17:00 uur. Je kunt besluiten de donderdag ervoor al te komen om relaxed op de vrijdag te beginnen. Hieronder de workshop data:

  • 2-4 augustus 2013
  • 30 augustus – 1 september 2013
  • Voor volgende data, geef je beschikbaarheid op via datumprikker

Kosten

Er zijn 2 tarieven. Tarief 1 voor lage inkomens minder dan €1000/maand en tarief 2 voor midden tot hoge inkomens. De kosten voor 3 dagen bedragen tarief 1: €165  / tarief 2: €185 inclusief biologisch eten en drinken. Overnachting in eigen tentje kost €7,50 per nacht.

De Pipowagen kost €35 per nacht als alle drie de bedden zijn bezet, €30 per nacht bij 2 bedden en €25 per nacht bij 1 bed. In principe  geef ik voorrang aan een maximale bezetting zodat zoveel mogelijk deelnemers kunnen worden bediend. Wil je nog meer comfort of per se alleen slapen dan kun je terecht bij de Bed & Breakfast in de buurt.

De groep is maximaal 10 personen groot. Indien er niet voldoende aanmeldingen zijn zal de workshop niet doorgaan en krijg je het geld terug gestort. Je hoort dit 10 dagen van te voren. Het minimum aantal is 6 personen.

Annulering

Bij annulering tot 3 weken voor de workshop krijg je je inschrijfgeld volledig terug. Bij annulering tot 2 weken van te voren krijg je 50% van het inschrijfgeld terug. Bij annulering tot 1 week krijg je 25% van het inschrijfgeld terug. Bij annulering binnen 1 week wordt er helaas geen inschrijfgeld meer teruggegeven. Als je iemand anders kan aandragen die in jouw plaats komt dan krijg je uiteraard je inschrijfgeld terug. In alle gevallen zal je bij annulering, als de workshop toch volgeboekt is, je inschrijfgeld terug ontvangen.

Aanmelden

Je kunt je opgeven of een vraag stellen door een mail te sturen naar terugnaardebasis@zelfbewustleven.nl

De plek

 

15 thoughts on “Workshop – Terug naar de Basis / Back to basic

 1. Dag,

  Kun je me misschien op de hoogte houden? Ik kom heel graag een keertje deelnemen aan een workshop!!

  Hartelijke groet!
  Marloes

 2. Hoi,
  Ik wil mij graag aanmelden en kom met een eigen tentje. Maar ik zie nergens een mogelijkheid om mij op te geven?
  Ik hoor graag nog even terug.
  Groetjes Christel.

 3. Hai,
  Via Omslag ZOZ kwam ik op je website. Ik zou graag een workshop weekend willen beleven, want mijn droom is om zoveel mogelijk in en met de natuur te gaan leven. Ik ben niet zo piep meer, (word wel grandmother genoemd ) maar wel enthousiast en heb helaas geen tentje maar wel een mini caravannetje.
  Graag een reactie, de nieuwsbrieven zijn ook van harte welkom op mijn mail,
  met hartelijke groet van Beitj

 4. Hallo Louis,

  Echt zeer leuk inittiatief maar… geef je ook korting/organiseer je ook weekenden voor mensen met een bijstandinkomen?

  vriendelijke groet, Brigit

 5. Hallo,
  Super leuk allemaal! Wat ik mij afvroeg of je ook iets doet/organiseert voor kinderen……..een middag mee lopen met bv van groente tuintje tot groente soep bv 🙂
  Het lijkt me heel leuk om als verjaardag feestje iets educatief te gaan doen vandaar deze vraag.
  De leeftijd van onze dochter Taj Noa is 8.

  Liefs Jolanda

 6. hoi…wat een fijn idee…heb zelf ook een tijd in een ger gewoond, maar woon sinds de geboorte van mijn dochter in een huis.
  doe je ook iets waar kinderen ook welkom zijn?
  groet ingrid

 7. Hallo, lijkt me geweldig, dat weekend kan ik alleen niet. Hou me op de hoogte, dan kan ik een volgende keer meedoen. gr. Lies

 8. Ola, een hele leuke workshop!
  Krijg wel de indruk dat het voor vegetariërs is, klopt dat?
  lieve groet Agnes

 9. Beste Agnes,

  Er wordt geen vlees en vis gegeten. Wel eten we soms eieren. Je kunt uiteraard je voorkeuren ook aangeven.

  Lieve groet,

  Louis Banens

 10. leuke site interessante artikelen, wil graag eens verblijven als er in de agenda nog july of augustus openkomt dan houd ik me graag aanbevolen samen met nog iemand

 11. Hallo Louis,

  Ben al heel lang geinterresseert in zelfbewust leven en wonen , wil je graag blijven volgen en een keer lang komen om te delen .
  Warme hartegroet Diana Aurora

  Ps; Ik ben liefdevol vanuit het hart verbonden aan Gouden Aarde waar ik wandelingen in de natuur organiseer en ik heb een bewuste keus gemaakt om samen te wonen met Hans en Edwin die eigenaar zijn van Gouden Aarde een centrum voor bewustwording in Almere. We zijn begonnen met een eigen moestuin in de achtertuin.

 12. Ha Louis!
  Ik zou graag een workshop terug naar de basis bij je willen volgen, of gewoon een dagje langskomen en meewerken om van je te horen hoe het yurtleven is. Sta op het punt er een te kopen….

 13. Helaas geen reactie gehad, bekeken vanuit mijn zelfbewuste gedachten, zoek ik wel verder, er zijn vast mensen die wel enthousiast zijn….succes met je “zelfbewust” te leventje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*