Kiemgroenten zijn super gezond!

Kiemgroenten zijn een goede bron van vitaminen, mineralen, eiwitten  en enzymen. Ook zijn ze heel eenvoudig zelf te kweken. Ik doe het nu sinds een aantal maanden en dat bevalt erg goed. Ik eet de kiemen als snack en meng ze door mijn salades. Op dit moment gebruik ik een mix van alfalfa, mungbonen (katjangbonen) en groene linzen. Deze koop ik bij de natuurwinkel. Er zijn nog vele andere zaden die je kan kiemen. Bv. radijs, fenegriek, broccoli, adukibonen, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad en nog veel meer. Elk met zijn eigen unieke voedingswaarde.

Ik laat de kiemen eerst een dagje weken in een bakje met water. De volgende ochtend overtollig water afgieten en spoelen met water. Dit water vervolgens afgieten in een vergiet. Ik doe dat door het deksel losjes op het bakje te doen  en er aan een kant een kleine opening blijft. Vervolgens giet ik het bakje in het vergiet leeg. De kiemen die zijn meegekomen in het vergiet kun je weer terug doen in het bakje. Doe het deksel losjes op het bakje zodat er lucht bij de kiemen kan komen. Minimaal één keer per dag, in mijn geval de volgende ochtend, dienen de kiemen weer gespoeld te worden. Na 3 tot 4 dagen zijn de kiemen klaar.

De kiemen dienen altijd licht vochtig te zijn. Als bij erg warm weer de kiemen te droog zijn dient je ze even opnieuw te spoelen. Zet de kiemen op kamertemperatuur (max 25 °C).  Niet te koud anders kiemen ze langzamer. Na drie tot vier dagen dagen heb je dan gekiemde zaden die je vervolgens in de koelkast een aantal dagen kan bewaren.

In plaats van een plastic bakje kun je ook een glazen pot nemen en deze afdekken met een doekje dat je bevestigd met een elastiekje. 

Ook kweek ik nu de micro kiemgroente tuinkers. Hiervoor gebruik ik een speciaal bakje met daarop een rvs zeef. Je vult het bakje met water zodat het net tegen de zeef aankomt. Vervolgens strooi je de zaadjes op de zeef. Dezen zullen vanzelf vochtig worden. Na zo’n 5 dagen heb je dan allemaal gezonde miniboompjes die je lekker door de salade kan doen.

Een erg goed boekje over kiemgroenten is ‘Sprouters handbook’ van Edward Cairney te bestellen bij Bol.com. Zo’n beetje alle kiemgroenten staan er in met per kiemgroente de gezondheidseigenschappen. Ook verschillende manieren van kweken. Eg compleet dus. Hieronder volgen nog een paar nuttige links:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*