Verslag van mijn 4e Vipassana 10-daagse

Inmiddels 2 dagen uit de Vipassana 10-daagse. 1 van de mooiste cadeaus die ik me de afgelopen jaren, jaarlijks heb gegeven.

Na de 4e keer het inzicht dat nog dieper in daalt, het kwartje dat nog een keer valt, de pijn of ongemak die ik voel is niet puur fysiek. De grootste component is het geestelijk lijden die ik er boven op stapel. Uit de 10 daagse gekomen te zijn en terug fietsende met windkracht 6 tegen ervoer ik dat er geen weerstand zat op het fietsen in de tegenwind. Ik kon het volledig omarmen, niet vechten maar gewoon rustig fietsen en genieten van de heerlijke frisse lucht.

Ik dacht dit keer, nou na 3 keer is het nu wel een eitje. Dat viel toch weer vies tegen de eerste 4 dagen. Vooral het zitten in 1 positie is vele malen zwaarder dan thuis mediteren. De geest verdriedubbelt de pijn en het ongemak wetende dat het lichaam nog vele uren moet. Dit is 1 van de key elementen die we ook leren, dat het grootste gedeelte van het lijden door onze mind wordt veroorzaakt. Dat is ook de reden waarom je 10 dagen achtereen vele uren (8 tot 10 uur per dag) mediteert, dit inzicht in levende lijve te ervaren en dat je in staat bent om dit geestelijk lijden er van af te halen. Wat over blijft is het neutraal observeren van de pijn of ongemak. Het kunnen zijn met je pijn of ongemak zonder de aversie ervoor. Dit is en voelt heel bevrijdend.

Wil je deze inzichten blijven behouden en leven dan is het essentieel dit lichaamsbewustzijn te houden door dagelijks te mediteren. Geadviseerd wordt 2 x een uur per dag. En te onthouden (en dan ook doen) dat je dit ook in de rij bij de kassa kan doen of op je werk of tijdens het wande;en. Uit je hoofd/mind in je lichaam.

Wat doe je nu eigenlijk in de Vipassana?

10 dagen lang ga je je lichaam observeren, de fysieke sensaties die je voelt over je hele lijf. Je scant je lichaam middels een vrije flow, vergelijkbaar met als je je langzaam in water laat zakken en elke keer op het grensvlak van het water je lichaam voelt. Zo ook in de vrije flow, kun je elk stukje van je lichaam leren voelen, tot op het subtielste niveau. Later ga je ook je lichaam in. Zo leer je steeds scherper te observeren wat er in je lichaam gebeurt en leer je steeds subtielere sensaties/energieën waar te nemen.

Een grove pijn in de knie blijkt ineens uit allerlei kleine pijntjes te bestaan die opgeteld eerst als een grove pijn manifesteerde, maar nu scherper waarnemende uit meerdere facetten bestaat en zo ook veel beter te dragen is.

Wat je leert

  •  “Anicha” wat betekent: alles veranderd of gaat voorbij. Dit wetende maakt ongemakken draagbaar en super fijne sensaties kun je zo leren relativeren, ook dat gaat voorbij.
  • Je leert gelijkmoedig te bijven bij onprettige gewaarwordingen maar ook bij hele prettige gewaarwordingen
  • Ik vind de techniek die je leert enorm goed en het werkt ook. De theorie/uitleg vind ik soms dogmatisch en het wordt gebracht alsof het de enige juiste weg is

Ook doen?

Wil je dit ook doen, dan kun je dit over de hele wereld doen. In Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en vele andere landen over de wereld. In België start elke 2 weken een 10 daagse (in Nederland 1 per jaar) en is ook het dichtste bij. Je kunt je aanmelden voor een 10 daagse op de website https://www.dhamma.org/nl/index. Het is ontzettend populair en je moet je dan ook 3 tot 4 maanden van te voren opgeven. In de cursussen lijst staan de data en op welke datum en tijdstip de inschrijving start. Als hij om 20:00 start zorg dan dat je dan ook naar de inschrijving gaat want hij kan zo maar in een kwartier volgeboekt zijn.

Wat kost het? Je mag zelf bepalen wat je ervoor wil geven. Je betaalt voor de volgende cursist, zo brengen ze het, en een vorige cursist heeft dus voor jou betaald.

Zie ook hier mijn verslag van mijn 3e en hele mooie Vipassana 10-daagse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*