Het doet pijn in mijn hart

Het doet pijn in mijn hart als de Premier van Nederland zegt dat we niet moeten doorslaan met het klimaat en gewoon moeten kunnen blijven barbecueën en dat we nog wel een leuk leven moeten kunnen blijven leiden.

Natuurlijk kunnen we niet doorgaan op dezelfde voet. Alle tekenen wijzen daar op. Het is niet alleen het klimaat dat opwarmt, maar ook dolfijnen en vogels met hun maag vol plastic, de bio-industrie, de pesticiden waar de bijen aan sterven en ga zo maar door. We moeten matigen met onze consumptie. Zo ook minder barbecueën en zeker ook minder vlees eten, minder plastic en minder rommel van de ACTION. Je doet er iets goeds mee. Daar kun je trots op zijn. En natuurlijk kan je heus barbecueën, maar laten we dan ook eens een keer vegetarisch burgers op de bbq leggen. Verbreed je horizon is en kom er achter dat vegetarisch super lekker kan zijn en dat fietsen goed is voor je lijf en geest. Ontdek dat een leuk leven helemaal niks te maken heeft met onze overmatige consumptie. Een leuk leven gaat over zinvolle relaties en vriendschappen, samen plezier maken.

We hebben niet alleen maar rechten, we hebben ook plichten. We hebben de plicht om voor de aarde te zorgen, bomen te planten, de lucht schoon te houden. We hebben we de plicht om onze kooplust te matigen en onze rijkdom in te zetten voor het behoud van onze aarde.

Wees moedig en stap naar voren zodat anderen in jou voetsporen volgen in plaats van te wachten tot anderen iets doen. Koop een vegetarische burger en biologisch vlees of helemaal geen vlees. Rijd minder auto. Ga in Europa op vakantie of in Nederland. Drink wat meer water en verbruik wat minder. Je weet best zelf wel waar je wat meer kan matigen. Probeer dat dan ook. En wees er trots op dat het je lukt. Er is totaal geen reden om trots te zijn op een dikke vette AUTO onder je gat en elk weekend barbecueën.

Wees moedig en laat je bezorgdheid zien. Laat zien dat je het welzijn van de aarde, de dieren en de mensen aantrekt en dat je bereid bent om daar wat aan te doen. Dat je bereid bent je eigen gedrag te matigen, omdat je inziet dat het niet langer zo kan.

En wie weet zien anderen dat je ook een leuk leven kunt leiden zonder overmatige consumptie. Dat daar niks mis mee is. Dat het zelfs leuk kan zijn om je horizon te verbreden en je in te zetten voor een mooiere wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*