Wat doe jij?

Zijn we misschien koopverslaafd geworden en moet daarom alles zo goedkoop mogelijk? Zoveel mogelijk voor zo min mogelijk geld. Kilo knallers, prijs knallers, MEGA Sales. Lekker goedkoop bij de ACTION.

Alles wijst er op dat we meer produceren en consumeren dan onze wereld kan dragen. Eigenlijk vinden de meesten van ons dat er iets moet gebeuren. De politiek moet de leiding nemen. En bedrijven moeten duurzamer, milieuvriendelijker en diervriendelijker produceren. MAAR WAT DOE JIJ?

Zelf rijd ik al 6 jaar geen auto meer en ga nu dus met het openbaar vervoer. Dit doe ik voornamelijk voor het milieu, maar het bespaart me ook kosten. Het kost wel meer tijd en de treinen zitten soms overvol maar ik heb het er voor over. Ook heb je in de trein soms leuke ontmoetingen en kun je al reizend een boek lezen of zo. Een auto is een duur grapje, veel duurder dan het OV. En zo gaat mijn geld wat minder hard op. Dubbele winst.

Mijn kleren koop ik hoofdzakelijk bij de kringloop en heel soms koop ik iets nieuws. Ik zie er niet minder door uit. Je staat versteld hoe goed de kleren bij de kringloop zijn.

Voorts koop ik 95% biologisch bij de natuurwinkel. Omdat het een stuk duurder is koop ik minder luxe eetwaren. Kaas en vlees koop ik heel weinig, want dat zijn de grootste milieubelasters. En als ik dan luxe dingen eet dan geniet ik er ook dubbel en dwars van.

Ik voel me hier goed bij en ik doe mezelf niks tekort. Ik voel mezelf een rijk man dat ik me dit kan veroorloven.

Uiteindelijk zijn wij het, die de producten kopen, die bedrijven voor ons produceren. Als ik iets, wat NIET OK is, NIET koop dan hoeft een bedrijf dat ook NIET te produceren.

Fabrieken produceren alleen Co2 en ander afval omdat wij als consument er iets van afnemen. Als we niet kopen wat we niet nodig hebben en als iedereen verantwoorde producten koopt en niet verantwoorde producten laat liggen dan gaan deze bedrijven vanzelf failliet of schakelen ze over naar verantwoorde producten. DE MACHT LIGT DUS BIJ ONS!

De politiek bepaalt niet, wat wij wel en niet kopen. De politiek kan ons ook niet dwingen, want dan krijgen we gele hesjes. De politiek is dus gebonden aan het maatschappelijk draagvlak. Wij zijn het dus, die het zelf moeten willen en zelf moeten doen. Als genoeg van ons echt een duurzame wereld willen dan komt hij er ook en dan kiezen we vanzelf de leiders die dat verder in banen leiden. Maar uiteindelijk gaat het om wat ik en jij daadwerkelijk doen.

Oh ja, ik ben geen heilig boontje. Ik doe ook niet alles super verantwoord en soms twijfel ik of ik ergens goed aan doe. Ik verwarm bijvoorbeeld mijn Yurt met een houtkachel en die stoot fijnstof uit en ook Co2. Ik weet nog niet precies hoe zich dat verhoud tot een gasgestookte CV en autorijden. Ook koop ik nog wel eens wat bij een webwinkel en denk achteraf, had ik dit nou wel nodig en waar is het eigenlijk geproduceerd? Valkuilen genoeg in deze kooplustige maatschappij!

Ik verlang er dan ook naar om steeds meer inspirerende mensen om me heen te hebben die ook beseffen dat overvloed niet ligt in spullen en materie maar in geluk en fijne mensen om je heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*