Heerlijke brandnetelburgers!

Ik heb pas heerlijke brandnetelburgers gemaakt. Voor de brandnetelburgers knip je de mooie bladeren van brandnetels af. Vaak zijn dat de bovenste 4 of 6 bladeren van de brandnetel. Gebruik handschoenen. De brandnetels knip je met een schaar in stukjes. Dat doe ik door ze in een emmer of kom van bovenaf in kleine stukjes (<= 1x1cm) te knippen. In stukjes geknipt heb je denk ik ongeveer een soepkom per burger nodig.

Giet kokend water over de brandnetels om de prik eraf te halen en laat goed uitlekken. Je kunt ze ook stomen. Doe er vervolgens (per  3-4 burgers) bij:

  • een ei
  • half kopje meel (ik neem zelf volkoren speltmeel) of een geprakte gekookte aardappel
  • een heel fijn gesneden ui of prei (ik gebruik zelf groene stengel-ui uit de tuin)
  • zout, kruiden (bv. kerrie)
  • eetlepel olijfolie

Roer dit door elkaar totdat je een nattige groene massa hebt. Zet een pan op het vuur met olijfolie of boter. Vorm met je handen voorzichtig brandnetelburgers en leg die in de pan. De ei zorgt ervoor dat de slappe massa bindt in de pan en na even bakken de brandnetelburgers goed stevig worden. Keer ze na een paar minuten om en laat de andere kant nog even bruin worden. En klaar zijn je brandnetelburgers! En ze smaken boven verwachting goed! Je kunt de brandnetels trouwens ook vervangen door zevenblad, palmkool, boerenkool, snijbiet of een mengsel daarvan. Experimenteer ermee, dat heb ik ook gedaan en is leuk.

2 thoughts on “Heerlijke brandnetelburgers!

  1. hoi , wat leuk! je hebt me op een idee gebracht ik heb reuma dus dit is een goed recept voor mij “als je er kurkuma door doet” is het nog een beter recept voor mensen met R.A of andere ontstekingen…ik heb gedroogde brandnetel…dank je.. vgr anna

  2. Tof! Dit ga ik ook een keer proberen. De broer van mijn vriend is – sinds hij een half jaar in Bulgarije heeft gewoond – helemaal fan van brandnetels, maar dit recept lijkt me een stuk beter dan zijn Bulgaarse prutjes. Lijkt me lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*