Hyper moderne koelkast op aarde energie

Vorig jaar heb ik mijn koelkast weggedaan. De koelkast gebruikt veel elektriciteit omdat hij 24 uur per dag aan staat. Zelfs de zuinige koelkasten verbruiken hierdoor aardig wat. Mijn koelkast nam minimaal de helft van mijn energieverbruik in beslag.  

Ik nam de koelkast in de zomer in gebruik. De temperatuur is dan geen 7 graden maar zo'n 12-15 graden. Echter als het 30 graden is, is dat nog steeds erg koel en voelt een biertje echt koud aan!  Op vlees en zuivel na, zijn er maar weinig zaken die echt snel bederven. Ik eet erg weinig vlees en als ik het eet dan eet ik het binnen 2 dagen op. Je past je er zelf dus gewoon op aan en ik heb gemerkt dat dat heel natuurlijk gaat.

 
In de winter blijft de temperatuur boven nul in de koelkast en bevriest dus niet. dat komt omdat de grond temperatuur (op de bovenste laag na) relatief stabiel blijft. De bovenste laag grond bevriest wel maar daarom is het bovenste gedeelte ook geïsoleerd met stro. De lagere gronddelen die ook in contact komen met de ton zorgen ervoor dat de temperatuur boven de nul graden blijft.

Ben dus heel tevreden met mijn koelkast. Nu staat hij nog achter mijn Yurt. Een idee is om de koelkast onder mijn Yurt te plaatsen zodat ik in mijn Yurt via een gat in de vloer bij de koelkast kan. Door een rondje uit de plankenvloer te zagen en daar een deksel van te maken kun je er gewoon overheen lopen als de koelkast dicht is.

5 thoughts on “Hyper moderne koelkast op aarde energie

  1. Mijn ouders hebben tot 1957 nooit een koelkast gehad. De melk werd gekookt en zo koel mogelijk weggezet. We schepten wel af en toe voor de koffie of gewoon voor de lekkerte een deel van de room er af. Was de melk toch dik geworden dan maakten we hangop. We vulden daar bladerdeegbuiltjes mee. Uiteraard werd de bladerdeeg zelf gemaakt. Buiten op de brede vensterbank waar de zon niet kwam, werd de melkkan neergezet. Vlees, inderdaad, werd binnen 1 of 2 dagen opgegeten. We hadden alleen zondags gehakt, dus dat was zó op. We hebben nooit een koelkast gemist. Maar ineens werd het mode of zo. Ach jee, wat zijn de tijden veranderd en wat word ik oud (gisteren 70 geworden). Ik ga kijken of ik zonder koelkast kan. Ik denk het wel.

  2. Wij hebben onze koelkast enkele maanden geleden de deur uitgezet. Ik was het eeuwige gezoem en geborrel in de keuken al een hele tijd beu. En alles gaat prima zonder. Eigenlijk hebben we nauwelijks iets moeten veranderen aan onze gewoonten. We hebben wel de luxe van een koele kelder, maar ik denk dat ik het zonder kelder ook wel zou redden. M’n vrouw heeft er een artikel over geschreven: http://villavanzelf.wordpress.com/2014/04/03/bevrijd-u-van-uw-koelkast/

  3. Beste Louis,
    In de Sudan in Karthoum hebben ze op elke hoek van de straten een grote aardewerken pot staan gevuld met drinkwater. Ik begreep na navraag dat het water erin altijd gekoeld is, doordat het aardewerk langzaam wat water verdampt en daar energie voor nodig heeft blijft de inhoud koel. Ook dat is een manier om een natuurlijke koelkast te maken. Het is in eider geval de moeite van het uitproberen waard. Het zal in Nederland alleen in de winter niet werken, omdat aardewerken potten juist dan niet tegen de vorst bestand zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*