Wild Fermentation en probiotica

Na het zien van dit mooie filmpje heb ik afgelopen week mijn eerste lading wortels geraspt, gekneusd en in een pot gedaan voor fermentatie. Fermentatie is het omzetten van voedsel door micro-organismen. Grote voordeel is dat de voedingswaarde niet achteruit gaat maar zelfs toeneemt. Zuurkool bevat bijvoorbeeld meer vitamine C. De micro-organismen, ook wel probiotica genoemd, zijn tevens zeer gezond voor ons darmstelsel.  Onze voorouders fermenteerden voedsel omdat het erg gezond was maar ook vanwege de goede houdbaarheid. Tegenwoordig bewaren we ons voedsel in de koelkast en vriezer en profiteren we niet vaak meer van de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel.

Zie hier nog een mooi filmpje over fermentatie en probiotica.

4 thoughts on “Wild Fermentation en probiotica

  1. Ik doe het zelf al jaren en het leuke is ook dat het met veel groentesoorten kan, het heel lang houdbaar is ( ik heb wel recent een pot opengemaakt van 1999 en was nog goed) en dat het eigenlijk geen energie kost om het te maken en te bewaren (nou ja, wat spierkracht, maar daar is niets mis mee). Alleen bij snijbonen en sperziebonen moet je heel even koken om het gif in rauwe bonen onschadelijk te maken.

  2. Leuk om te lezen!
    Ik ben zelf ongeveer een jaar geleden voorzichtig begonnen met melkzuurfermentatie en raak steeds enthousiaster en probeer steeds meer dingen uit.
    Mocht je interesse hebben in mijn recepten: keukenknutsels.de-paradijsvogel.nl. De website is nog wat primitief en er staat nog niet zoveel op, maar misschien vind je het leuk om er ideeën op te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*