Tips voor de kleine groentetuin

Ben je een beginnende tuinier dan heb ik hier wat tips voor je, en heel realiseerbaar in een klein tuintje. Nu in september kun je nog mosterdsla en veldsla zaaien. Ook knoflook kun je nu planten. Al deze planten leveren je ook een hoop besparing op want je hoeft ze niet meer te kopen in de winkel. Belangrijk is dat je je tuintje wel aandacht geeft. Minimaal 10 minuten per dag even je tuin in om slakken te vangen, onkruid weg te halen en waar nodig water te geven. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen want die bestrijden jou ook! 

Sla
1 m2 levert al aardig wat sla op. Neem 2 of 3 soorten. Pluksla is erg handig omdat je dat kunt je blijven plukken. Een hele goede is pluksla Babel van Vreeken. Heb er dit jaar mijn eigen zaden van geoogst. Ook Amsoi (mosterdsla), welke een mosterd smaak heeft is erg lekker door de sla heen en is in het najaar nog te zaaien. Veldsla kun je ook zaaien in het najaar en geeft net als Amsoi dus sla in de winter!

Kruiden
Veel kruiden zijn meerjarig, overleven de winter en hebben weinig aandacht nodig. Voor winter gebruik kun je de meeste kruiden drogen. Een greep:

  • Bieslook
  • Munt, heerlijk ook als thee
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Krul peterselie
  • Citroenmelisse
  • Salie, heerlijk ook als thee
  • Koriander

Maggiplant
De plantnaam is Lavas, met deze plant hoef je geen bouillon meer te kopen. Hang of versnipper een stengel in de pruttelende soep. Droog hem (stengels met bladeren ophangen) voor winter gebruik. Ook door sla versnipperd erg lekker

Oost-Indisch Kers: Bladeren en bloemen zijn lekker en pittig door de sla en de plant is erg mooi in de tuin!
 
Goudsbloem, bloemen zijn heel decoratief in de sla. Voorts is de plant nuttig als kleurstof, medicinaal gebruik en toe te passen in huidcrème.

Gratis en voor niks
Van jonge brandneteltoppen kun je heerlijke brandnetelthee en soep maken. In juni bloeit de vlier met zijn mooie witte vlierbloesemschermen. Één scherm is voldoende voor een pot thee. Droog de schermen op een theedoek op een warme plek voor later gebruik. Voor heerlijke vlierbloesemlimonade week je een bloemscherm een dag in een liter water. Doe er vervolgens rietsuiker en citroen bij en je hebt een verrukkelijke drank. Zie ook deze post over kamille, vlierbloesem en lavas.

One thought on “Tips voor de kleine groentetuin

  1. .. en dan is er nog Postelein, een bron van vitamine C in de winter, met weinig plaats nodig en een mooie opbrengst. Of Pastinaak, waar je heel veel kanten mee op kunt, los van de bekende wintergroenten als spruiten, boerenkool, winterpeen, Chinese kool, prei en ga zo maar door…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*