Mijn nieuwe eetgewoonte

Al ruim een half jaar ben ik bezig mijn eetgewoonte te veranderen naar meer groente, minder koolhydraten en minder vlees. Na het zien van de documentaire Simply Raw was ik overtuigd geraakt van het nut van verse rauwe groente en fruit. Wij hollanders eten veel te veel koolhydraten in verhouding tot onze lichaamsbeweging. 's Ochtends en 's middags brood, 's avonds weer koolhydraten met een stuk vlees en weinig groente.

Mijn nieuwe eetgewoonte is 's ochtends muesli met rozijnen, noten en yoghurt ( zonder suiker). 's Middags een grote rauwkostsalade waarvan minimaal 1/3 kiemgroenten. Kiemgroenten zitten boordevol vitaminen, eiwitten en enzymen en zijn supervers omdat ik ze zelf kweek. Momenteel eet ik vaak een mengsel van fjngesneden rode kool, geraspte wortel, kiemgroenten , een lepel zelfgemaakt mayonaise, beetje azijn en rozijntjes. Soms doe ik er nog wat geitenkaas, nootjes of zonnebloempitten bij.

's Avonds probeer ik zoveel mogelijk de combinatie groente / eiwit (bv vlees/ei/bonen) of groente / koolhydraten (aardappels/pasta) aan te houden en dus niet alle 3 tegelijk. Dit schijnt namelijk ook niet goed voor ons lichaam te zijn. Vlees eet ik nog maar 2x in de maand en de benodigde eiwitten haal ik uit yoghurt/eieren/bonen en kiemgroenten.

Sinds ik op deze manier eet zit ik voor het eerst van mn leven weer op mijn ideale gewicht (zo'n 70kg). Ben dus afgevallen terwijl ik altijd mn maag vol heb zitten. Het mooie is dat als je af en toe wel trek hebt in een boterham of iets vets dan kan je dat gewoon doen. Ook vind ik het heerlijk om met feestdagen of bij anderen lekker te zondigen omdat ik voldonde buffer heb opgebouwd.

Ik heb het gevoel dat ik nu beter aanvoel of ik koolhydraten of eiwitten nodig heb en die eet ik dan dus ook als ik er zin in heb. De clou zit hem namelijk in de verdubbeling van de groente waardoor je automatisch relatief minder koolhydraten en eiwitten gaat nemen. Dat voelt goed, mijn energiepeil is er ook beter geworden en ben er dan ook van overtuigd dat dit een hele goede keuze is geweest.  

One thought on “Mijn nieuwe eetgewoonte

  1. Klinkt goed! Ik vind het mooi dat je hierdoor ook meer aanvoelt waar je behoefte aan hebt. Ik eet sinds de zomer helemaal geen vlees meer en ook bijna geen vis. Koolhydraten eet ik nog wel veel teveel. Heb net zelf de kiemgroenten ontdekt. Ik heb laatst een sezchuan knop gegeten. Ik heb nog nooit zo'n aparte smaakervaring gehad 🙂 Er is een bedrijfje helemaal gespecialiseerd in kiemgroenten wellicht leuk voor nog wat extra inspiratie: http://benelux.koppertcress.com/
    Hieraan gerelateerd: In Kenia is weinig water vergeleken met hier. Er was tot een tijd geleden een vorm van landbouw waarbij fruitbomen, peulvruchten en maïs door elkaar heen groeiden. Dit was een vorm van LEISA-landbouw (Low External Input Social Agriculture). Deze manier van landbouw gaat monocultuur tegen waardoor de grond niet uitgeput en onvruchtbaar raakt. Bovendien versterken de verschillende gewassen elkaar. Het allermooiste vind ik nog dat je hier ook nog eens alle noodzakelijke voedingsstoffen van één stuk land kunt oogsten. Ik heb me laten vertellen dat een mens in principe kan overleven op alleen maïs en peulvruchten.Met nog wat extra vitaminen en mineralen uit groenten en fruit heb je zo een ideaal dieet.
     
    In feite zorgden ze in Kenia dus heel erg goed voor de beperkte hoeveelheid landbouwgrond die er was. Helaas is het land geïnfiltreerd door westerse "landbouwdeskundigen" die wilden investeren onder de voorwaarde dat er volgens de westerse HEIA landbouwtechnieken land zou worden verbouwd, wat heeft geresulteerd in de verplichting voor boeren om monocultuur te bedrijven en genetisch gemodificeerde gewassen te verbouwen met bestrijdingsmiddelen en kunstmest uit het westen. Het allerergste is dat de Kenianen straks met talloze hectaren uitgeput onvruchtbaar land zitten en door de monocultuur minder goed in staat zijn het eigen volk van een toereikend dieet te voorzien.
    Dit alles heb ik een tijd terug opgestoken tijdens een college over duurzame landbouw. Het is natuurlijk een tragisch verhaal, maar we kunnen er heel veel waardevolle lessen uit trekken voor onszelf. Zo heeft het mij bewust gemaakt van het belang van het eten van peulvruchten. De laatste tijd begint bij mij nu ook het bewustzijn over zee- en kiemgroenten te groeien, zeker omdat ze zo vreselijk lekker zijn! Ik kom graag een keer wat van je kiemgroenten proeven 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*