Mulch je tuin!

Ik heb sinds een aantal maanden een extra stukje tuin van van zo'n 20m2 in gebruik. Ik heb besloten daar verhoogde bedden (raised beds) te maken. In de hete maanden die we achter de rug hebben kwam ik erachter dat de grond heel snel uitdroogde en ik erg veel water moest bijgeven. Natuurlijk had ik al gehoord over mulchen en de voordelen ervan maar ik was er nog niet echt aan toe gekomen. Voor de dummies, mulchen is het op de grond aanbrengen van organisch materiaal zoals hooi, stro, houtsnippers en net gesnoeid plantmateriaal. Een van de voordelen van mulchen is dat het water in de grond veel minder snel verdampt. Vandaar dat ik snel besloten heb om een laag mulch van hooi aan te leggen. En dit werkt super! Het is verbluffend om te zien hoe vochtig de grond blijft onder de mulchlaag in de zinderende hitte.

4 thoughts on “Mulch je tuin!

  1. Behalve organisch materiaal erop leggen kun je ook groenbemesters zaaien, bv rijtjes vroege spinazie en tuinbonen (grootverpakking!) om de 40-50cm, met daartussen later je goentegewassen. Dan breng je eerst stiktof in de grond en als het afkapt (tuinbonen voor de bloei) en ter plaatse laat liggen heb je dan weer mulch. Ook is je grond beter doorworteld (worteltjes laten zitten tbv stiktof). dit zijn de zogenaamde mulchrijen. Op de gewasrijen kun je eerst gele mosterd zetten, en als het tijd is je groentegewas. zo blijft de grond altijd beschermd (tegen uitdroging, uitspoelen) en het bodemleven vaart er wel bij. Bron: Gertrud Francke. Succes!

  2. Hoi Louis,
    Je hebt vast al eens gehoord van Straw Bale Gardening. Ook een hele goede methode om bovengronds (bij ons zit het vol met stenen en keien) te tuinieren. Strobalen op de grond (met de touwtjes aan de zijkant), flink inwateren en voediing toevoegen. Plantjes erin en voila 🙂 Wij gaan het dit jaar ook bij ons proberen.

    Groeten uit Frankrijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*