Verslag vrijwilligersweek bij Ecovillage Lammas

 Werk aan de winkel

Het werk bestaat uit het gezamenlijk planten van boompjes, bewerken en verplaatsen van grond, het meehelpen met timmerwerkzaamheden en bosbeheer. Alles gaat volgens de principes van Permacultuur. Dit is dan ook eén van de uitgangspunten van 'Lammas' . Het is geen methode maar een filosofie waarbij gekeken wordt naar het totale plaatje. Elk element of actie moet passen in het geheel.  Hierdoor wordt zo min mogelijk energie verspild en wordt er rekening gehouden met aarde, mens, dier en de gemeenschap.

Als ik ga meehelpen bij Erish en Marianne van kavel 4 is het doel om stukjes grond te bewerken om voedsel op te verbouwen. Een stukje grond zal ik middels de 'Double Dig' methode bewerken waarbij ik de grond twee spaden diep zal losmaken. Een ander stukje grond wordt door een andere vrijwilliger volgens de 'No-Till' methode bewerkt. Hierbij wordt de grond niet opengehaald maar bedekt met karton, grond en paardenmest . Bij de laatste methode wordt er niet gegraven zodat er geen organismen zoals wormen doodgaan. Hierdoor gaan er geen kostbare voedingsstoffen verloren. Door het telen van aardappels zorgen de wortels automatisch voor het losmaken van de grond. Erish en Marianne willen graag deze nieuwe permaculuurmethode testen en afzetten tegen de conventionele methode.

We gaan geregeld met de hele groep op pad om grote werkzaamheden te verrichten. Zo gaan we een dagje op een zeer steile heuvel bomen, die reeds eerder zijn gekapt, van de heuvel afhalen. Ook maken we takkenrillen van de overgebleven takken. Het doel is het tegengaan van gronderosie. Verder helpen we met het aanleggen van een horizontaal helofytenfilter. Dit is gemaakt van een bed van riet dat iets schuin afloopt. Afvalwater wordt op het hoogste punt aangevoerd en sijpelt langzaam door het rietveld heen om het laagste punt te bereiken. Onderweg wordt het vuile water door de natuurlijk aanwezige bacteriën en organismen gefilterd. Een riolering is hier dus overbodig.

Op een dag ben ik samen met Aleksandra ingedeeld bij Simon en Jasmin. Zij leven met hun gezinnetje op kavel 7 en zijn al behoorlijk ver gevorderd. Ze hebben een zogenaamd roundhouse van strobalen en leemcement dat ze de afgelopen maanden met vrijwilligers hebben gebouwd.  Het is een beetje een kruising tussen een Earthship en een hobbithuis. Ik ben erg enthousiast over het ontwerp. Op de heuvel waar ze wonen hebben ze met een graafmachine terrassen aangelegd om gronderosie tegen te gaan, de waterstroom te reguleren en het land makkelijker bewerkbaar te maken. Om in hun levensonderhoud te voorzien willen Simon en Jasmin houten meubels maken, groente en fruit het land verkopen, wormen kweken en voedselbewerkingsadvies geven. Diverse fruitbomen, wilgen en groentes zijn al aangeplant. We helpen die dag mee met het egaliseren van grond en het aanleggen van een waterkering om het huis.

2 thoughts on “Verslag vrijwilligersweek bij Ecovillage Lammas

  1. Hoi Louis,
     
    Waar sta je met je jurt? Ik heb zelf ook in een jurt gewoond en woon nu weer in een 'gewoon' huis. Het blijft altijd trekken, het buitenleven. Misschien kan ik een keertje bij je komen kijken?
     
    Groetjes Chantal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*