Verslag vrijwilligersweek bij Ecovillage Lammas

Geschiedenis

Ruim vijf jaar geleden vatte Paul Wimbusch het plan op om een wettelijke toegestane Ecovillage te stichten. Hij woonde zelf al jaren in een illegale doch gedoogde gemeenschap van mensen die in een tipi leven. Maar het knaagde hem dat hij niet zelf ergens eenvoudig en legaal kon leven. Het idee voor een ecodorp werd geboren en tot 'Ecovillage Lammas' gedoopt. 'Lammas' betekent 'Feest van de graanoogst'  en symboliseert de manier van leven waar de bewoners voor staan.

Paul vond de plek in Glandwr en zette een actie op touw voor de legalisatie van het landgoed. Hij organiseerde bijeenkomsten voor zowel de inwoners van het in de buurt gelegen dorp en gemeenteraadsleden. Alle geïnteresseerden waren van harte welkom. Verder deed hij onderzoek naar wat wettelijk wel en niet mogelijk was om te zorgen dat zijn plannen binnen de Engelse wet- en regelgeving pasten. Helaas stuitte de pionier op veel weerstand bij de lokale bevolking en de gemeente. De plannen werden van de tafel geveegd.

Toen ze hogerop gingen kwam er goed nieuws. De provincie Wales zag de ideeën van 'Lammas' voor een duurzame gemeenschap wel zitten. In augustus 2009 keurde ze de  plannen van de ecopioniers goed. De overeenkomst werd vastgelegd in de baanbrekende 'Policy 52' . Hierin staat omschreven dat er een mogelijkheid is voor het starten van een klein (boeren)bedrijf mits 75% van de producten benodigd voor het huishouden wordt verbouwd op het aangewezen stuk land. In de akte zijn aanvullende bepalingen opgenomen met betrekking tot duurzaamheid en lage belasting van het milieu. De aangekochte grond is aanzienlijk goedkoper omdat er geen bouwvergunning op zit. De bepalingen uit  'Policy 52' zorgen ervoor dat dit voordeel alleen is weggelegd voor mensen die duurzaam willen leven en het beschikbare land zo efficiënt en zo duurzaam mogelijk gaan gebruiken. In september 2009 zijn de eerste spaden de grond in gegaan en inmiddels zijn de eerste ecohuizen in aanbouw.

2 thoughts on “Verslag vrijwilligersweek bij Ecovillage Lammas

  1. Hoi Louis,
     
    Waar sta je met je jurt? Ik heb zelf ook in een jurt gewoond en woon nu weer in een 'gewoon' huis. Het blijft altijd trekken, het buitenleven. Misschien kan ik een keertje bij je komen kijken?
     
    Groetjes Chantal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*