Nonolet

Ik maak nu nog gebruik van het centrale toilet op het terrein waar ik sta. Dit is echter al een zeer duurzaam en zelfvoorzienend toilet. Het spoelwater komt namelijk rechtstreeks van het natuurlijke helofytenfilter. En dat water gaat weer netjes het filter in. Al het water wordt dus ook weer netjes hergebruikt.

Graag zou ik een eigen toilet willen hebben. Eentje zoals in het kleine huis op de prairie. In een hokje dus buiten het huis. Eentje waar je niet het toilet hoeft door te spoelen. Het spaart water en je hoeft er geen water aanvoer, spoel en afvoersysteem voor aan te leggen. Eentje waarbij de uitwerpselen nog hergebruikt kunnen worden. Een Nonolet dus.

Nonolet
Het door de Twaalf Ambachten ontwikkelde Nonolet heeft helemaal geen water nodig omdat niets wordt weggespoeld. Dat betekent, behalve een enorme waterbesparing, ook dat aansluiting op het riool niet nodig is, want alleen de urine hoeft te worden afgevoerd en daarvoor is het dure rioolstelsel met zijn wijde buizen en enorme vergaarbekkens (nodig voor afvoer en afbraak van fecaliën) niet nodig.  Het Nonolet kan dus overal geplaatst worden, ook omdat er nu een uitvoering is met ingebouwde urinetank.

Dit toilet werkt reukloos, hygiënisch en maakt geen lawaai (wat doorspoelen wel doet). De vrijwel droge en reukloze inhoud zit in een composteerbare plastic zak en kan eenvoudig worden weggegooid in de groene GFT container of op de eigen composthoop.

Zelfbouwen of kopen
Wil je weten hoe je zo'n natuurlijk toilet zelf kan bouwen of wil je er een aanschaffen ga dan even naar de site van de12ambachten.nl

One thought on “Nonolet

  1. Hoi Louis,
    Ik heb zelf een nonolet gebouwd en de kosten (buiten het huisje zelf) waren maar 10 euro. Ik heb namelijk bij een recyclewinkel een campingwasmachientje gekocht, waarvan de rechthoekige plasticbak (+/- 40 x 60 en 50 cm diep) prima te gebruiken is. De bodem van deze emmer loopt namelijk schuin en er zit een afvoerslang aan. Het vocht voer ik af via de slang in het afvoerputje van de dakgootafvoer / regenpijp van het schuurtje. Ook de afvoer van de buitenkraan (voor het handenwassen) loopt weg via het zelfde afvoerputje. Zo ben je verzekerd van een reukloze en steeds doorgespoelde afvoer. Nu, na één jaar gebruik, kan ik het ioedereen aanraden.
    Groet,
    Wim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*