Maatschappij

Hoe sta ik in de maatschappij?

Dat is een goede vraag. Ik ben een hele tijd boos geweest op de maatschappij. Deze boosheid is geleidelijk aan het overgaan naar acceptatie. De onmacht om dingen in de maatschappij te veranderen is overgegaan in de macht om zelf in het klein dingen te veranderen. Dat is wat ik nu wil en waar ik in geloof. Ik kan misschien niet direct de maatschappij veranderen maar wel degelijk de mensen om mij heen. Toch heb ik nog steeds geen goed antwoord hoe om te gaan met onrecht. Ik wil er wat aan doen maar niet meer met boosheid. Ik weet nu dat met boosheid dezelfde tegenkracht/macht aan de andere zijde wordt opgeroepen. Uiteindelijk bereik je er niks mee. Hoe dan? Ik heb er nog geen goed antwoord op.  Wat doe ik als er iemand op straat in elkaar wordt geslagen.  Ik probeer er wat aan te doen. Wat doe ik als mensen in Palestina onder erbarmelijke omstandigheden leven? Ik heb besloten om geen Israelische producten meer te kopen. Maar is dat voldoende?

Sta ik buiten de maatschappij? Met 1 been denk ik, echter staat dat andere been er volop in. Waarom? Ik wil niet buiten de maatschappij staan. Ik zou wel liever hebben dat de maatschappij anders zou functioneren. Echter als ik erbuiten ga staan dan heb ik er helemaal geen invloed meer op. Dat is net zoiets als niet gaan stemmen.

Ik koop dus ik besta. De basis van onze maatschappij is de Economie. Eerst komt de economie, dan de mensen. Anno 2010 kan je alles kopen wat je maar wil. De producten komen van over de hele wereld.  Door te kopen maak je ten volle deel uit van de mondiale maatschappij.  Door te kopen verleen je medewerking aan de activiteiten van bedrijven die deze producten verkopen. Ook als deze activiteiten mens/dier of milieu schaden. Ik heb besloten om hier zo min mogelijk aan mee te doen. Waarom zo min mogelijk en niet helemaal? Het is behoorlijk lastig om van alle producten de afkomst te weten en voorts ben ik een mens en zondig ik wel eens. Toch heb ik wel al een aantal koopregels waar ik me aan probeer te houden:

  • Alleen biologisch vlees. Als je de dieren die je eet ook nog eens slecht behandelt hoeveel respect heb je dan eigenlijk voor moeder natuur en voor jezelf?
  • Zoveel mogelijk Fair Trade producten. De slavenhandel is al tijden afgeschaft. Echter doen we precies hetzelfde door mensen 12 uur per dag te laten werken voor een hongerloontje.
  • Zoveel mogelijk lokale producten.
  • Duurzaam gekapt hout oftwele FSC hout.
  • Koop alleen iets als je het echt nodig hebt, bij voorkeur 2e hands.
  • Gooi alleen iets weg als het kapot is of geef het weg of zet het op marktplaats.
  • Als iets kapot is probeer ik het eerst te repareren.

One thought on “Maatschappij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*