De voordelen van een voedselbos

Stel je voor dat ons land naast de normaal voorkomende bomen vol geplant was met walnoten, hazelnoten en fruitbomen. Dan zouden net als in sommige subtropische landen de vruchten voor iedereen in voldoende mate beschikbaar zijn en dat helemaal gratis. Je hoeft ze alleen maar te oogsten.

Onze huidige voedsel behoefte bestaat voor het grootste deel uit eenjarige gewassen. Voor deze gewassen moeten we een hoop arbeid verrichten. De grond moet voorbewerkt, ingezaaid en vrijgehouden van onkruid.

Vaste planten en bomen en struiken leveren elk jaar zonder veel extra werk hun vruchten. Bomen zoals notenbomen geven in verhouding vaak meer opbrengst omdat ze ook de hoogte in gaan en dus een driedimensionale opbrengst hebben.

Er is dus veel voor te zeggen om een voedselbos aan te leggen. Eenmaal goed ingericht vergt een voedelbos veel minder onderhoud dan een normale tuin en veel meer opbrengst dan een conventionele tuin. Niet alle gewassen die we nu eten zijn geschikt voor een voedselbos echter loont het de moeite om te kijken of we onze voedselbehoefte kunnen verleggen naar minder graan en meer noten en meer fruit. Ook vormen wilde planten een bron van voedsel. Brandnetels zijn erg voedzaam maar ook veldkers, paardenbloem, lindeblad en vele andere planten waar we niks voor hoeven te doen anders dan ze te oogsten.

Een hele mooie documentaire waarin onder andere het voedselbos en permacultuur aan de orde komen is Farm for the Future. Het is zeer de moeite waard om de hele documentaire te kijken. Wil je direct door naar het voedselbos en permacultuur kijk dan vanaf de 29e minuut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*