Mensen gezocht voor zelfvoorzienend leven project Densborner Wassermühle, Eifel, Duitsland

In 2008 kochten Anne-Marion Pothaar en Wijnand Krabman een 250 jaar oude watermolen in Densborn. Hun doel: de molen weer in gebruik nemen en er een plek maken om zoveel zelfvoorzienend te leven.

De Densborner Wassermühle werd van oudher altijd gebruikt om het graan uit de omgeving te malen en als bakkerij. Totdat de laatste molenaar/bakker daar in 1962 mee stopte. De nieuwe eigenaars troffen een nog vrijwel intacte watermolen aan en kregen de mechaniek weer op gang. Momenteel produceert de watermolen op jaarbasis zo’n 2000 kwh elektricigteit, afhankelijk van de hoeveelheid regen. In de molen kan nu ook weer graan worden gemalen. Zie filmpje. Het woonhuis bij de watermolen werd omgebouwd tot Bed & Breakfast en er kwam een workshopruimte met bakoven waar van het zelfgemalen meel brood en pizza’s worden gebakken. Er is een cursusaanbod ontwikkeld, er kwam een camping en in de molenvijver kan worden gevist. Voor de toekomst zijn nog een klein restaurant en een bedrijfskeuken voorzien.

De watermolen staat in Densborn, nabij Gerolstein en Bitburg. Eigelijk is de omgeving al ingericht om de bewoners ervan te voeden. Op het terrein van 1,5 hectare staan allerlei vruchtbomen: appels, pruimen en hazelnoten. Anne-Marion en Wijnand zijn ook begonnen om de  moestuin weer op te zetten en er komen  kippen, konijnen en varkens. Vanuit de filosofie ‘van het zaadje tot op het bord’ willen ze producten verkopen die in eigen beheer zijn geproduceerd. Het uitgangspunt is niet om er rijk van te worden, maar om in harmonie met de omgeving en de natuur te kunnen leven.
Om dat proces te optimaliseren, zoeken ze nu mensen die samen hen de plannen verder willen ontwikkelen. Dat kan door tegen kost en inwoning werkzaamheden te verrichten of door financieel te participeren.

Densborner Wassermühle , Meisburgerstrasse 38, 54570 Densborn, Duitsland. Tel. 0049-6594-922831.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*