Tomaten, peren en pruimen inmaken

Ben de afgelopen tijd bezig geweest met het inmaken van tomaten en het maken van peren- en pruimensap. De peren en pruimen mocht ik plukken bij de buren. Met mijn ontsapper heb ik totaal 20 liter pruimen en 20 liter heerlijke perensap gemaakt. Heel eenvoudig. Doe het fruit in de ontsapper en zet op het gas. Stoom maakt de cellen kapot en het sap loopt in de middelste pan. Met een slangetje kun je het sap in goed schoongemaakte flessen laten lopen. Sap is zeker een jaar houdbaar.

Ook heb ik 8 liter tomatenprutje ingemaakt. Te gebruiken voor de soep of door een wokgerecht. Hiervoor heb ik Bulgaarse reuze tomaten uit eigen kas gebruikt  die zo groot waren als groot uitgevallen grapefruits. De tomaten in stukken gesneden en gekookt. Weckpotten schoongemaakt en in de weckpan tot koken gebracht. De weckpotten eruit gehaald en de hete tomatenbrei erin gedaan. Weckpotten dichtgedaan en weer in de weckpan teruggezet en daar nog een half uur laten koken. Vervolgens de potten eruit gehaald.

Onderwijl heb ik ook nog een klein erg verzwakt egeltje verzorgd. Heb het egeltje met een pipetje water en voer gegeven. Later heb ik het egeltje naar de egel opvang gebracht.

Peren plukken bij de buren

 

Fotootjes

 

One thought on “Tomaten, peren en pruimen inmaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*